STATE OF MISSISSIPPI

JIM HOOD
ATTORNEY GENERAL

OPINIONS
DIVISION

September 18, 2014
David Ringer, Esq.
Ringer Law Firm
Post Office Box 737
Florence, MS 39073

Re: Opinion Request Concerning Application of Gun Laws

Dear Mr nger

Attorneyf _:neral Jime Hood has recewed your: req‘__:_
assigned it to meé for reésearch and response -

Issues Presented and Responses

- On behalf of the Town of Florence, your letter asks the following questions which this
opinion will respond to seriatim.

1. We are mindful of Miss. Code Ann. Section 45-9-101(13) which lists the
places where a concealed weapons license holder is not allowed to carry
his/her concealed weapon. We are also mindful of Miss. Code Ann. Section
45-9-53(1)(f}, which clarifies that a municipality may regulate the carrying of
a firearm at: “ {I) a public park or at a public meeting of a county,
municipality or other governmental body; (ii) a political rally, parade or
official political meeting; or (iii) a nonfirearm-related school, college or
professional athletic event[.]” Our concern is that there is no authority that
would allow the City to prevent people from openly carrying weapons
inside such places as City Hall, the police station, municipal courtroom,
etc. Is there any authority that would allow the Governing Authority to
prevent people from openly carrying weapons on City property?

In MS AG Op. Trapp (Dec. 2, 2013), this office opined that the only places that a
municipa}ity may regulate the possession of firearms are those places and events listed
in Section 45-9-53(1)(f). This remains our opinion, and we are unaware of any other
authority under which a municipality can regulate the possession of firearms. Although
not specifically asked in your opinion request, we did discuss in the Trapp Opinion the
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authority of a municipality to use the signage provisions of Section 45-9-101(13) to
prevent concealed carry of weapons in certain instances. The Trapp opinion has been
supplanted in part by the recent enactment of H.B. 314, effective July 1, 2014, which
contains very specific and express limits and/or requirements on municipalities’
authority to post signage to prevent concealed carry.

2, We are also mindful that Miss. Code Ann. Section 45-19-101(13) further
provides that:

the carrying of a stun gun, concealed pistol or revolver may be
disallowed in any place in the discretion of the person or entity
exercising control over the physical location of such place by
the placing of a written notice clearly readable at a distance of
not less than (10) feet that the “carrylng of a pistol or revolver
is prohibited.”

Is there similar authority that would allow a private property owner

We are aware of no statutory authority that specifically provides for a private person to
post signs to prevent the open carrying of weapons on his or her property. However,
with regard to private property owners, they have, as a matter of property rights, the
ability to control the use of their land, including the ability to prevent individuals from
possessing either concealed or openly carried weapons on the property. The answer to
your question can be found in our discussion in Lance as follows:

At the core of this question, as well as question 7., is whether the change to the
concealed weapons statute alters the power of private property owners and of
custodians of public property generally to prohibit conduct on that property that is
not criminal, in particular, the carrying of unconcealed weapons. Our answer is
that it does not. '

A private property owner or manager of a retail store, grocery store or
restaurant may exercise his property rights and deny entry to persons
carrying weapons on his property (verbally, by posting a sign or by other
means). A private property owner may even prohibit enhanced concealed permit
holders from their property. As stated by the Mississippi Supreme Court in
Biglane v. Under the Hill Corporation, 949 So.2d 9, at 16 (Miss. 2007):

It is a basic tenet of property taw that a landowner or tenant may use the
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premises they control in whatever fashion they desire, so long as the law
is obeyed. This leads'to the logical conclusion that a landowner or valid
tenant may forbid any other persons from using their property. This ideal is
protected in our faw to the point that there are both civil and criminal
prohibitions against trespassing.

See also, GeorgiaCarry.Org v. Georgia, 687 F.3d 1244 (11th Cir. 2012)(2nd
amendment right to bear arms is limited by equally fundamental rights of private
property owners to control their property). Depending on the facts, violation of
a private property owner’s prohibition of weapons might constitute a
violation of 97-17-97 (trespass after warning), 97-17-93 (entry without
permission) or other statute’

MS AG Op. Lance (June 13, 2013){emphasis added).

In our Trapp opinion, we opined that where municipalities post signs to prohibit the
carrying of weapons they do so under state law and not municipal authority, We also
opined that Section 45 9 101(13) S|gnage applled only to concealed weapons Thus we

concluded fi?h Tr“

Wlth regard to postlng of signs pursuant to Section 45-9-101(13), a
municipality is acting pursuant to state law and not exercising its
independent regulatory authority. As discussed herein below, the
Legislature has placed substantial limitations on a municipality's authority
to regulate the possession of firearms. This principle is important because
as we noted above Section 45-9-101(13) applies only to the carrying of
concealed weapons and not openly carried weapons. Thus, we find no
authority for a municipality to restrict the open carrying of firearms
by use of signs or any means other than the express and limited
authority given by Section 45-9-53

MS AG Op., Trapp (Dec. 2, 2013)(emphasis added)..

3. May the agents of a business require that someone, who has entered the
premises of the business while otherwise lawfully openly carrying a
weapon, to leave the premises of the building and not return unless he/she
leaves the weapon outside the premises?

Because this question applies to private entities and not municipal officers we cannot
answer by way of an official opinion. We believe that the answer is generally that a
private person has resort to the State's trespass law to either prevent a person from
entering property or requiring the person to leave. The ultimate answer would depend
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on the facts of any given circumstances, and private entities faced with such issues
should seek private legal advice.

4. During a traffic stop or while making other contact, may a police officer
take possession of the weapon of someone who is otherwise lawfully
openly carrying a weapon so as to ensure the safety of the officer, driver,
passengers, and bystanders?

5. During a traffic stop or while making other contact, may a police officer
take possession of the weapon of someone who is lawfully carrying a
concealed weapon so as to ensure the safety of the officer, driver,
passengers, and bystanders?

Questions 4 and 5 raise questions which would be dependent on the individual factual
scenario of each case. Moreover, the answer would be determined by reference to and
application of federal constitutional faw including the prohibitions against unlawful
search and seizures. Our office does not opine on factual matters and does not opine
on questions of federal law. For these reasons, we must decline to respond to these
questions. For informational purposes, | am enclosing the Appendix to our Lance
Opinion which provides research and discussion of federal case law touching on these
issues. If you have further questions regarding these matters and would like to discuss
the issues further, | suggest you contact one of our attorneys working in the criminal law
ared S : R G : o S %

If this officérr‘ban be of furfﬁer assistance, féel ffee fo contact us.
Sincerely,
JIM HOOD, ATTORNEY GENERAL

By:

Ricky G. Luke
Assistant Attorney General
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APPENDIX A
TERRY STOPS AND TRAFFIC STOPS

Under Terry v. Ohio, 392 U.S. 1 (1968), a law enforcement officer may briefly detain an
individual if he has a reasonable, articulable suspicion that the person to be detained is
involved or is about to be involved in criminal activity. Where such a detention occurs,
the officer may frisk the outer clothing of the person detained to be sure the person is
not armed, if the officer has a reasonable belief that the person may be armed and
presently dangerous. See also Ybarra v. Illinois, 444 U.S. 85 (1979); Adams v.
Wiiliams, 407 U.S. 143 (1972); Sibron v. New York, 392 U.S. 40 (1968). If the officer
feels a weapon, he may take it from the person to ensure the safety of the officer. The
reason an officer is permitted to frisk for weapons, where he has a reasonable belief
that the person detained may be armed and presently dangerous, is to ensure officer
safety. Terry, supra.

Terry frisks normally involve instances in which a police officer believes that a person
detaired has a weapon concealed on his person. Where a person is carrying a
weapon in a nor-concealed fashion, the question, assuming a valid Terry stop, is
simply whether the officer may temporanly seize that weapon during the period of the
detention. .

There have been a number of decisions natlonWIde that hold that an officer may
temporarily seize a weapon that is in plain view in order to ensure the safety of the
officer as well as the safety of others who may be nearby, where there is a legitimate or
reasonable concem for safety. E.g.. _United States v. Antwine 882 F.2nd 1144, 1147 (8"
Cir. 1989)(Officer may seize weapons when justified by the officer’s legitimate concern
for the safety of others); United States v. Malacheson, 597 F.2d 1232 (8" Cir. 1979);
United Stales v. Rodriguez, 601 F.3rd 402 (5" Cir. 2010){Officers justified in temporarily
seizing weapons in plain view where officers were reasonably concerned about safety);
United States v. Bishop, 338 F.3rd 623 (6" Cir.)(and cases cited therein). What factual
circumstances would be sufficient to give rise to a legitimate concern for safety of an
officer or cthers is a question that can only be addressed on a case - by - case basis.

As stated above, If an officer observes a person carrying a weapon included in Miss.
Code Ann. Section 97-37-1(1) in a way that is not "hidden or obscured from common
chservation”, this, without more, will not give rise to a reasonable suspicion of criminal
activity. Nor will it of itself present a reasonable or legitimate concern about safety.

The fact of carrying such a weapon in such a manner will not in and of itself provide a
lawtul basis for a Terry stop, or provide a lawful basis to remove the weapon from the
person carrying it. However, there could be circumstances in which the carrying of such
a weapon could be a factor which, when taken together with other factors, could give
rise to a reascnable suspicion of crlmlnal activity,



In the instance of a valid traffic stop, an officer may conduct a limited Terry search for
weapons in the areas of the passenger compartment of an automobile where a weapon
may be placed or hidden, if the officer possesses a reasonable belief, based upon
specific, articulable facts, that the occupant or occupants are dangerous, and may take
immediate control of a weapon in the car. Michigan v. Long, 463 U.S. 1032 (1983). |t
is our view that where a weapon is in pfain view in an automaobile, and, where an officer
has a reasonable concern about his safety or the safety of others, he may seize the
weapon for that reason. He may also order the driver out of the vehicle, Pennsyivania
v. Mims, 434 U.S. 106 (1977), and he may order the passengers ouf of the vehicle,
Maryland v. Wilson, 519 U.8. 408 (1997).

In all instances in which the detention ends without arrest, the weapon seized is to be
returned by the officer.

COMMUNITY CARETAKING

Law enforcement officers have “complex and muiltiple tasks to perform in addition to
identifying and apprehending persons committing serious criminal offenses”; by design
or default, the police are also expected to "reduce the opportunities for the commission
of some crimes through preventive patrol and other measures,” “aid individuals who are
in danger of physical harm,” “assist those who cannot care for themselves,” "resolve
conflict,” “create and maintain a feeling of security in the community,” and “provide
other services on an emergency basis.” 3 Wayne R. LaFave, A Treatise on the Fourth
Amendment, § 6.6, p. (5th ed.)

In Cady v. Dombrowski, 93 §.Ct. 2623, 2528 (1973), the Supreme Court used the term
‘community caretaking function” to refer to police responsibilities that were "totally
divorced from the detection, mvestlgatlon or acquisition of evidence relating to the
violation of a criminal statute.” :

When law enforcement officers are not “identifying and-apprehending persons
committing” criminal offenses, but instead are performing non-investigative duties
characterized as part of the "community caretaking function,” their actions must be
reasonable. For instance, an officer may stop an individual with a firearm who is
believed to be mentally deranged and a danger to himself or others if “a reasonable
person, given the totality of the circumstances, would believe [the individual] is in need
of help or that the safety of the public is endangered.” [mternal guotations omitted] Trejo
v. State, 76 S0.3d 684 (Miss. 2011). Should a stop under the community caretaking
functron disclose evidence that is later used for criminal prosecution, courts will carefully
analyze the circumstances to ensure that this doctrine is not “abused or used as a
pretext for conducting an investigatory [stop and] search for criminal evidence.” Trejo at
689. '



