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Opinion of the Attorney General  

The Office of the Attorney General has been asked to render an opinion regarding an Executive 

Order of the Daviess County Judge/Executive which prohibits possession of firearms in a park 

owned by the Fiscal Court. Specifically, we address whether this Executive Order, No. 287-96, is 

allowable under existing Kentucky law. The Attorney General provides this opinion on a public 

question of law submitted by a member of the Legislature. KRS 15.025(2).  

Rep. Mark A. Treesh propounds the following questions:  

• May a county judge/executive or other local official ban the possession or carrying in a 

public park of firearms, whether concealed or not?  

• May the fiscal court or other legislative body ban in a public park the possession or 

carrying of firearms which are not concealed, or those which are concealed and are not 

carried within a building?  

• May the carrying of concealed weapons in park buildings by holders of state licenses for 

carrying concealed weapons be prohibited by the county judge/executive or must this be 

done by the local legislative body pursuant to the provisions of 1996 HB 40.  

• Can the county judge/executive be considered the custodian of the parks as per the 

suggestion of the Daviess County Attorney?  

• If the county judge/executive can serve as custodian of county property, does this give 

him the authority to regulate firearms in county parks or on other county property?  

Rep. Treesh's five questions fall into two categories. The first category concerns the ability of a 

county to ban either the open or concealed carry of firearms on its property. The second category 

deals with the proper authority, the county judge/executive acting alone or the fiscal court as a 

body, to regulate open or concealed carry of firearms on county property.  

LEGAL ANALYSIS  



Our legal analysis must begin with KRS 65.870, “Local firearms control ordinances prohibited.” 

This statute provides:  

No city, county or urban-county government may occupy any part of the field of regulation of 

the transfer, ownership, possession, carrying or transportation of firearms, ammunition, or 

components of firearms or combinations thereof.  

It is clear from this statute that the Legislature has set forth their intent that no form of local 

government is permitted to regulate in the area of firearm possession. The language of this 

statute is unambiguous. No exceptions to the positive terms of the statute are set forth in the 

statute. Where the Kentucky General Assembly makes no exceptions to the positive terms of the 

statute, it is presumed to have intended to make none. Bailey v. Reeves, 662 S.W.2d 832, 834 

(1984). An unambiguous statute must be applied without resort to outside aids. Coursey v. West 

Vaco Corp., 790 S.W.2d 229, 230 (1990). Moreover, it is a long-standing rule that municipalities 

possess “only such powers as the state through its legislature has expressly or impliedly 

conferred upon it.” George v. City of Raceland, 130 S.W.2d 825, 826 (1939).  

Thus, it is clear that unless expressly delegated to it, a county government cannot regulate 

firearm possession since the General Assembly has chosen to prohibit such regulation. The 

General Assembly has made this public policy determination, and we have no power to ignore or 

overrule this decision.  

However, in 1996, the General Assembly passed, and Governor Patton signed into law, House 

Bill 40 which dealt with the licensing and regulation of concealed weapons. 1996 H.B. 40. 

Section 5 of that Act creates a new section of chapter 237 of the Kentucky Revised Statutes. That 

chapter deals with firearms and destructive devices. Subparagraph (2) of that section provides:  

The legislative body of a . . . county . . . may by statute, administrative regulation, or ordinance, 

prohibit or limit the carrying of concealed deadly weapons by licensees in that portion of the 

building owned, leased, or controlled by that unit of government. That portion of the building in 

which the carrying of concealed deadly weapons is prohibited or limited shall be clearly 

identified by signs posted at the entrance to the restricted area. . . . The provisions of this section 

shall not be deemed to be in violation of KRS 65.870 if the requirements of this section are 

followed.  

1996 H.B. 40, Section 5(2).  

It is clear with the enactment of this new statute that the General Assembly has made a limited 

delegation of power concerning the regulation of the carrying of concealed weapons to local 

governments. Specifically, a local government, without otherwise violating the statutory 

prohibition contained in KRS 65.870, may prohibit or limit the carrying of concealed deadly 

weapons in buildings or portions of buildings owned, leased, or controlled by a county. Since 

counties and cities have only those powers expressly delegated by legislation, then clearly a 

county has the power to regulate concealed deadly weapons as specifically set forth in 1996 H.B. 

40, Section 5(2).  

Thus, a county may indeed prohibit or limit the carrying of concealed deadly weapons in park 

buildings or portions of park buildings which it owns, leases or controls.  



The next inquiry concerns the proper governmental body or officer who is empowered by 1996 

H.B. 40, Section 5(2), to regulate in this field. Given the specific statutory language chosen by 

the legislature in enacting 1996 H. B. 40, we do not need to perform any analysis of the powers 

of fiscal courts and county judge/executives. Again, reference to the actual language is helpful. 

The statute states: “the legislative body of a . . . county . . . may, by . . . ordinance . . . .” Thus, the 

General Assembly has specifically stated that only a legislative body of a county can regulate in 

this field by ordinance.  

The county judge/executive is not a “legislative body,” but is the chief executive of the county. 

KRS 67.710. A county judge/executive cannot promulgate an ordinance. Only the fiscal court 

can enact county ordinances. See, KRS 67.075(1). Moreover, specific statutes exist concerning 

the manner and method by which county ordinances become effective laws. Thus, given the 

specific statutory language of 1996 H.B. 40, Section 5(2), only the fiscal court can regulate the 

carrying of concealed weapons in park buildings owned, leased or controlled by a county.  

The last two specific questions asked of us by Rep. Treesh concern whether the county 

judge/executive is the custodian of county parks and whether, under that custodianship, he may 

regulate firearms. We need not address these questions. Our opinion on the authority for county 

regulation of concealed weapons is dispositive and renders an opinion on these two questions 

unnecessary.  

CONCLUSION  

To summarize, and to apply this analysis to the specific facts presented, it is our opinion that 

neither the Daviess County Fiscal Court nor its County Judge/Executive, or any other local 

official, can ban the possession or carrying in a public park the open or concealed carrying of 

firearms, except the Daviess County Fiscal Court, which if it properly passes an ordinance, may 

prohibit or limit the carrying of concealed firearms in park buildings or portions thereof owned, 

leased or controlled by it. The statutes discussed herein clearly prescribe the authority of a fiscal 

court in this field. Based upon this, it is our opinion that Executive Order 287-96 promulgated by 

Daviess County Judge/ Executive W. M. Morris, Jr., undated, was unauthorized and has no legal 

effect.  
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