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Jackson, MS- An opinion released by Attorney General Jim Hood outlines where concealed stun guns, 
revolvers and pistols can be carried by enhanced permit holders on public property even where the state 
or local governmental entity has posted signage prohibiting the carrying of weapons. While the Office of 
the Attorney General seldom does press releases on opinions released from the Opinions Division, 
Attorney General Jim Hood hopes the opinion will provide the public with a more definitive list of where 
they can and cannot carry with the enhanced permit. 
  
“Our office has been asked to issue a series of opinions regarding the open carry, concealed carry and 
enhanced carry of firearms,” said Attorney General Hood. “I think this most recent opinion was a good 
effort to summarize our convoluted gun laws, and particularly our enhanced carry statutes.   It contains a 
concise list of places a person with an enhanced carry permit may carry. I hope it will serve as a guide to 
advanced permitees, public officials and law enforcement." 
 
 
The opinion, written to the City of Corinth, outlines the following places where the Mississippi 
statutes authorize a person with an enhanced permit to carry regardless of signage posted by a 
state governmental entity: 
  

1.         Any polling place.  – (Other than the Section 45-9-101(13) prohibiting regular permit 
holders from carrying in polling places, Mississippi Code Sections 23-15-895 (relating to 
armed candidates) and 97-13-29 (military officer keeping armed troops within one mile 
of an election) are the only other state law restrictions regarding firearms in polling 
places.)    

  
2.         Any meeting place of the governing body of any governmental entity. – (It is the opinion of 

this office that the phrase meeting place means the room in which a meeting transpires 
as opposed to the entire building.  Thus, although an enhanced permit holder would be 
entitled to carry a concealed pistol or revolver into a meeting place, that individual 
would not have unfettered gun carrying access to places within the building that are not 
generally open to the general public.  See MS AG Op. Cantrell (Oct. 1, 2013)).  

  
3.         Any meeting of the Legislature or a committee thereof. – (Notwithstanding this language, 

it is the understanding of this office that the House and the Senate have each passed 
rules or regulations restricting the right of individuals to carry weapons at meetings of 
the Legislature or its committees.)   
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4.         Any school, college or professional athletic event not related to firearms. – (This provision 
authorizes an enhanced permit holder to carry a stun gun, concealed pistol or revolver 
into non-firearm related events even if signage is posted pursuant to Section 45-9-
101(13).  However, if signage were posted relating to a firearm related school, college 
or professional event, enhanced permit holders would not be authorized to carry their 
weapons.) 

  
5.         Any portion of an establishment, licensed to dispense alcoholic beverages for 

consumption on the premises, that is primarily devoted to dispensing alcoholic 
beverages. -- (This provision would only have applicability to governmental entities to 
the extent that such entities owned an establishment that was primarily devoted to 
consuming alcoholic beverages.) 

  
6.         Any portion of an establishment in which beer or light wine is consumed on the premises, 

that is primarily devoted to such purpose.  -- (This provision would only have 
applicability to governmental entities to the extent that such entities owned an 
establishment that was primarily devoted to consuming beer or light wine.)  

  
7.         Any elementary or secondary school facility. – (See  MS AG Op. Cantrell (Oct. 1, 2013)).  
  
8.         Any junior college, community college, college or university facility. 
  
9.         Inside the passenger terminal of any airport. – (Any person may bring a weapon into a 

passenger terminal if brought in for the purposes of properly lawfully checking or 
shipping such weapon.  An enhanced permit holder could of course still be arrested 
under federal law for possessing a weapon in areas prohibited by federal law.) 

  
10.       Any church or other place of worship.  (Practically speaking this provision would not apply 

to public entities who do not own or control places of worship.  This provision has little 
practical value because private land owners can generally always allow or disallow 
anyone from carrying a weapon on their private property regardless of whether the state 
has granted a license.  – See  MS AG Op. Cantrell (Oct. 1, 2013)).  

  
11.       Any place where the carrying of firearms is prohibited by federal law. – (This provision can 

only be read to mean that an enhanced permit holder carrying a weapon on prohibited 
federal property would not be subject to prosecution for state law violations.  The 
federal government certainly could and probably would prosecute anyone bringing a 
weapon into an unauthorized area regardless of the person’s possession of a state 
permit.).  

  
12.       In a parade or demonstration for which a permit is required.   
  
13.       In courthouses except in courtrooms during a judicial proceeding. -- (The right to carry in 

courthouses except in courtrooms during judicial proceedings is granted to enhanced 
permit holders expressly by Section 97-37-7 without reference to Section 45-9-
101(13).   Section 45-9-101(13) states that regular permit holders may not carry in 
“courthouses” or “courtrooms” with the caveat that nothing contained therein precludes 
a judge from determining who “will” carry a weapon “in his courtroom.”  Presumably 
under this authority, a judge has authority to determine who will,  who can and who 
cannot carry a weapon in his courtroom.     However, the governing authority of the 
jurisdiction, whether municipal or county could restrict a regular permit holder from initial 
entry into the courthouse, as opposed to the courtroom, by posting a sign.  However, 
such signage could not prevent an enhanced permit holder from entry into the 
courthouse.  Under no interpretation of the law would either a regular or enhanced 
permit holder be authorized to carry a firearm into a courtroom during a judicial 
proceeding unless authorized by the judge.  Likewise, as noted above, an individual 
would not have unfettered gun carrying access to places within the building that are not 
generally open to the general public.  See MS AG Op. Cantrell (Oct. 1, 2013). 
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This opinion does not affect the rights of property owners or custodians as follows: 
  

1.    Private landowners may post signs or otherwise prevent carrying of onto weapons onto their 
private property. 

2.     State or local governmental entities may prohibit concealed carry by enhanced permit 
holders into areas posted with no weapons signage if the place is not one of the 13 
enumerated places above.   

3.    Federal installations and buildings can prohibit the carrying of weapons regardless of these 
state statutes. 

  
The opinion likewise points out that an enhanced permit holder who carries a weapon onto property in a 
place not listed in the 13 places above in violation of a posted sign could be charged for criminal trespass 

  
 
The following list identifies places which by statute you cannot carry regardless of the type of 
permit you have:  
  

1.         Any place of nuisance defined in Section 95-3-1 which would include “any place . . .  in or 
upon which lewdness, assignation or prostitution is conducted, permitted, continued or 
exists or any other place . . . or upon which a controlled substance as defined in section 
41-29-105 . . . is unlawfully used, possessed, sold or delivered and the personal property 
and contents used in conducting or maintaining any such place for any such purpose.  
See Miss. Code Ann. Section 95-3-1 (as amended).  

  
2.         Any police, sheriff or highway patrol station. 
  
3.         Any detention facility, prison or jail 
  

  
A full copy of this opinion is attached and can also be found at www.agjimhood.com. 
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